35 hodnocení

Blue Mauritius Gold 40% 0,7l 15yo

Blue Mauricius Gold je nádherný 15-ti letý melasový rum z tropického ostrova Mauricius v Indickém oceánu.

Skladem (>10 ks)
Kód: 552
1 197 Kč
Kategorie: RUM & CACHACA
Hmotnost: 2.5 kg

Blue Mauritius Gold je opravdu delikátní rum v nádherné láhvi, která vás přenese do mauricijských tropů. Láhev krásné doplňuje modro-zlatá etiketa, která člověka na první pohled přenese na tropickou pláž omývanou Indickým oceánem.

Barva a vůně:

Rum na první pohled zaujme krásně sytě bronzovou barvou, kterou mu dodaly dubové sudy po portském, ve kterých si rok poležel. Po vytáhnutí korkové zátky se můžete těšit na příjemně decentní vůni s náznakem koření a dubu, jak asi napovídá i fakt, že byl stařen v dubových sudech. Nezapře však svůj tropický původ, který se projevuje tóny kokosu, exotického ovoce či skořice.

Chuť rumu:

Samotná chuť rumu je už o něco méně přímočará a dokáže na každé ochutnání něčím překvapit. Převládají však primárně tóny sladkého karamelu, kokosu a exotického ovoce. Poměrně výrazné je také aroma vanilky, které doplňuje jemná chuť skořice. 

Navzdory převládající chuti karamelu se však není třeba bát, že by se jednalo o přeslazený rum. Těšit se můžete naopak na příjemně hřejivý závěr s náznakem kouře. Díky vyvážené chuti se jedná o skvělý kousek pro každého, kdo spíše než ostřejším rumům dává přednost jemné a komplexní chuti.

 

S výrobou rumu si obvykle spojujeme Karibik, který je díky příznivému klimatu jako stvořený pro pěstování kvalitní cukrové třtiny. Vzhledem k tomu, že na ostrově Mauricius panují téměř totožné podmínky, tak by nemělo být příliš velkým překvapením, že i tento ostrov, nazývaný perlou Indického oceánu, nabízí skvělé podmínky pro růst cukrové třtiny. Vyznačuje se totiž nejen teplým podnebím, ale také vydatnými dešti, které dávají vzniknou výjimečně sladké a šťavnaté cukrové třtině. Mezi další významné lokality, kde se vyrábí kvalitní rum, můžeme zařadit Filipíny nebo Brazílii.

Výrobcem rumu Blue Mauritius je totiž známá palírna Grays, která byla založena už roku 1838. Její zakladatel, Pierre Charles Francois Harel, se proslavil především unikátní metodou výroby rumu, která je při destilaci rumů používána dodnes. 

Metoda výroby:

Při výrobě rumů, ze kterých je míchán výsledný blend, se používá melasa, která před samotnou destilací přibližně 36 hodin zraje a odpočívá. Přestože je rum označován jako patnáctiletý, takto dlouhého staření v dubových sudech se patrně dočkaly jen některé z jednotlivých rumů v blendu. Jednotlivé rumy se od sebe liší také obsahem alkoholu – některé z nich dosahují až 60 %, výsledný rum je však o poznání slabší, tedy zhruba 40%. 

Po namíchání blendu je rum znovu uložen k dalšímu zrání do dubových sudů po portském víně, které mu dodají sytě bronzovou barvu a jemnou chuť. V sudech si poleží přesně jeden rok. To se sice může zdát jako poměrně krátká doba, je však třeba vzít v potaz, že blend obsahuje už zmiňovaný patnáctiletý rum.

Pozitivem, které musím z hlediska metody výroby vyzdvihnout, je především fakt, že rum je vyráběn v malých dávkách, díky čemuž si zachovává vysokou kvalitu typickou pro rodinné palírny. Výsledkem jsou minimální chuťové rozdíly mezi jednotlivými dávkami. 

Ocenění:

Blue Mauritius se může pochlubit hned několika cenami. Zlato si přivezl například z mezinárodního festivalu C2C Spirits Cup v Německu či z čínských cen Wine & Spirit Awards 2017. Dalším úspěchem bylo také stříbro z berlínského rumového festivalu v roce 2012 či označení „Nejlepší tradiční rum“ z rumového festivalu na samotném Mauriciu. 

 

Země původu: Mauritius

Alkohol: 40%

Obsah: 0,7l